Get Adobe Flash player

Jelenlegi hely

Címlap » Jótékony hatás

Fordított ozmózis

A fordított ozmózis működési alapelve.

A fordított ozmózis megértéséhez először az ozmózis jelenségének tisztázása szükséges. Az ozmózis rendszerek fő működési eleme egy félig áteresztő membrán, amely az oldószert (pl.: víz) átereszti, de az oldott sókat döntő részben visszatartja. Ha két különböző aktivitású, azaz különböző koncentrációjú oldatot  egy ilyen féligáteresztő hártyával, az ún. membránnal választjuk el egymástól, akkor a kisebb koncentrációjú, nagyobb kémiai potenciájú a membránon keresztül áramolni kezd a töményebb oldat felé, és ott adott nyomást hoz létre. Az áramlás addig tart, amíg a nyomás elegendő nem lesz a termodinamikai egyensúly létrehozására, azaz a hidrosztatikai nyomás akkora lesz, hogy megakadályozza az újabb folyadékmennyiség átáramlását. Az ilyen egyensúlyi állapotban kialakult nyomás az ozmózisnyomás, vagy ha tiszta oldószer helyett kisebb koncentrációjú oldatot alkalmazunk, akkor a két oldat ozmózisnyomásának különbsége.  Ha a folyamatot megfordítjuk és a koncentrált oldatra nyomást gyakorlunk, amely nagyobb, mint az ozmózisnyomás, akkor jutunk el az iparban is alkalmazott fordított ozmózis jelenségéhez, ahol az oldószert a membránon átkényszerítve nyerjük ki. A fordított ozmózist nevezik hiperszűrésnek, illetve ultraszűrésnek is. A fordított ozmózis során egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál nagyobb nyomás hat. Ilyenkor a vízmolekulák a hígabb oldatba áramlanak és a töményebb oldat koncentrációját növelik. A folyamat éppen ellenkezője az ozmózisnak, amelynek során a koncentrációkülönbség kiegyenlítésére megindul a vízmolekulák diffúziója a hártyán keresztül a töményebb oldatba és ennek következtében túlnyomás (ozmózisnyomás) keletkezik. A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.

Felhasználási területe:

A fordított ozmózist elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol zárt technológiai rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő rétegen (membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet.
A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.
A fordított ozmózis technológiáját először a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására. A nyugati világban régóta elterjedt, de ma már a Közel-Kelet tehetősebb országai is így nyerik ivóvizüket a tengerből, sőt, Ázsiában már megjelentek a palackozott RO (Reverse Osmosis) ivóvizek is.